درویشی گفت: همزمان با بهرهبرداری 22 کیلومتر متروی خط 7، هفت ایستگاه میدان بسیج، میدان محمدیه، بریانک، کمیل، شهید نواب صفوی، دانشگاه تربیت مدرس و میدان صنعت نیز افتتاح خواهد شد و 12 ایستگاه دیگر این خط نیز در آینده نزدیک به بهرهبرداری میرسد.
وی تصریح کرد: خط هفت مترو را عمیقترین خط متروی تهران مینامند چرا که در برخی نقاط عمق خط حتی به 56 متر نیز میرسد و از آنجایی که از زیر کلیه خطوط متروی شهر تهران عبور میکند آن را عمیقترین خط مترو مینامند که بیشترین ایستگاههای تبادلی را نیز با سایر خطوط دارد.
هابیل درویشی گفت: خاطرم هست سال ۹۰ شهردار تهران که ایده کاهش فاصله شمال و جنوب پایتخت را دادند، این مهم شاید باورنکردنی بود اما در سایه مدیریت جهادی و با تدبیر شهردار تهران مبنی بر فاینانس داخلی این ایده به تحقق پیوست.
وی با بیان اینکه ۴ هزار میلیون مترمکعب خاک در این خط جا به جا شده است، گفت: یک میلیون تن فولاد در خط ۷ مترو به کار رفته است و همه اینها به دست فرزندان شما انجام شده است.
به گفته درویشی در این خط ۱۰۰ نقطه تملک شده که این مهم در سایه حمایت شهرداران مناطق صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: احداث خط ۷ مترو کار بزرگ مدیریت شهری و برگرفته از فرهنگ ایثار و جهاد و مدیریت جهادی مدیران، مشاوران و کارگران مترو است.
مدیرعامل مترو با بیان اینکه بیش از ۸ هزار نفر کارگر در زیرزمین کار ساخت خط ۷ مترو را انجام می دادند، گفت: امروز به جز ساخت خطوط مترو، مناطق جنوبی تهران راهم از نیز از نظر سستی و نشست زمین احصا کرده ایم.