ترامپ یک بار دیگر تاکید کرده که از نظر او کشورهای دیگر از تجارت با ایالات متحده "نفع وافر" میبرند چرا که پیمانهای تجاری میان آمریکا و آنها "بسیار احمقانه" وضع شده بوده است.
به گزارش دویچه وله، تهدید به آغاز یک جنگ تجاری میان آمریکا و اروپا از روز پنجشنبه گذشته آغاز شد که ترامپ وعده داد به زودی تعرفههای واردات فولاد و آلومینیوم را افزایش دهد.
این اظهارات خیلی زود با واکنش تند سایر کشورها و سازمان تجارت جهانی مواجه شد که چنین تصمیمی را به منزله اعلان یک جنگ تجاری ارزیابی کردند و وعده دادند در صورت عملی شدن این اظهارات رئیس جمهوری آمریکا، آنها هم اقدامات تلافیجویانهای در نظر بگیرند.
آن طور که گزارش شده رهبران اقتصادی اتحادیه اروپا از هم اکنون افزایش ۲۵ درصدی تعرفهها برای حدود سه میلیارد و ۵۰۰ میلیارد دلاراجناس وارداتی از آمریکا به محدوده یورو در نظر گرفتهاند تا در صورت عملی شدن اظهارات ترامپ، آن را به اجرا بگذارند.
پیشتر ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا گفته بود اگر آمریکا بخواهد آن طور که دونالد ترامپ گفته تعرفه فولاد را ۲۵ درصد و تعرفه آلومینیوم را ۱۰ درصد افزایش دهد، اتحادیه اروپا هم به روی کالاهای کلاسیک آمریکایی چون موتورهای هارلی داویدسون، شلوار جین لیوایز و ویسکی بربن کنتاکی تعرفه جدید وضع خواهد کرد.
در واکنش به این سخنان، روز شنبه (سوم مارس - ۱۲ اسفند) ترامپ در توییتر نوشت: "اگر اتحادیه اروپا بخواهد تعرفه هایش را که همین حالا هم بالا است، دوباره افزایش دهد و بر سر صادرات کارخانههای آمریکایی مانع ایجاد کند ما هم به سادگی برای خودروهای تولیدی آنها که فعلا آزادانه به بازارهای ما (آمریکا) سرازیر میشوند مالیات وضع خواهیم کرد. آنها همین الان هم وضعیت را به گونه ای کرده اند که تقریبا برای خودروسازان ما فروش در بازار اروپا غیرممکن شده است. یک نامتوازنی تجاری بزرگ."
ترامپ در توییت بعدی خود به کسری تراز تجاری آمریکا با اروپا اشاره کرده و نوشته: "ما سالانه ۸۰۰ میلیارد دلار کسری تراز تجاری داریم که علت آن پیمان های بسیار احمقانه ای است که امضا کردهایم. (از این طریق) آنها برای سالها فرصتهای شغلی و ثروت ما بردهاند و به حماقت آنچه رهبران ما کردهاند، میخندند. دیگر کافی است."
آمریکا بزرگترین مقصد خودروسازان اروپایی است؛ آنها در سال ۲۰۱۶ بیش از ۲۳۷ میلیارد دلار خودرو به آمریکا صادر کردند؛ رقمی معادل ۲۵ درصد از کل تولید خودرو در داخل اروپا. بازار بزرگ بعدی برای خودروسازان اروپایی، چین است که در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۶ درصد از تولیدات خودرو اروپا را خریداری کرد.
در میان خودروسازان اروپایی، آلمان به تنهایی حدود نیمی از این صادرات را به خود اختصاص داده و محصولات فولکس واگن این کشور یکی از سه خودرو پرفروش در بازار آمریکاست.
به این ترتیب وضع هر تعرفه جدیدی برای ورود خودروهای اروپایی به بازار آمریکا، بیش از همه آلمان، قوی ترین اقتصاد اتحادیه اروپا را هدف قرار خواهد داد.
از طرف دیگر، بسیاری از خودروسازان آلمانی، کارخانجات خود را در داخل خاک آمریکا احداث کردهاند و بدین ترتیب دهها هزار فرصت شغلی برای آمریکاییان فراهم کردهاند؛ موضوعی که با اظهارات ترامپ مبنی بر انتقال مشاغل از داخل به آنسوی مرزهای آمریکا در تناقض است.
با وجود این، طی سه روز گذشته هنوز واکنش جدی از سوی آنگلا مرکل، صدراعظم یا مقامهای دولت آلمان در پاسخ به اظهارات ترامپ گزارش نشده است.
در همین حال، برخی از تحلیلگران مسایل آمریکا طی دو روز گذشته آغاز این جنگ کلامی از سوی دونالد ترامپ را متاثر از دیگر مسایل داخل کاخسفید ارزیابی کردهاند.