حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در نشست با روسای دادگستری و دادستانهای مراکز استان افزود: موضوع مبارزه با فساد تاکید همیشگی ما بوده و مسئله سلامت در دستگاه قضایی بسیار مهم است.
وی گفت: مبارزه با فساد و مبارزه با زمینههایی که ایجاد فساد میکند مورد تاکید است که یک بخشی از آن بر عهده دستگاههای نظارتی اعم از حفاظت، بازرسی، بازرسی نوبه ای، آشکار و پنهان است، اما اصل موضوع بر عهده تک تک مدیران، همکاران و همه قضات در قوه قضائیه است، بدون استثنا همه کارکنان در دستگاه قضائی باید مدعی مبارزه با فساد و ناهنجاریها در دستگاه قضائی باشند که الحمدالله هستند، اما این حساسیت نباید کم شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: هر رابطهای که زمینه ارتباط نا سالم است و یا زمینه ارتباط ناسالم را فراهم میکند نباید باشد بنابراین همه باید به این موضوع حساس باشند زیرا ارتباطات ناسالم برای همه بد است و برای ما بدتر است.
وی تاکید کرد: بنابراین هیچگونه ناسلامتی و فساد پذیرفته نیست و مبارزه جدی با آن در درون قوه قضائیه و بیرون قوه قضائیه مورد تاکید ماست.
رئیس قوه قضائیه در ادامه بحث به اعتماد سازی عمومی اشاره کرد و گفت: این موضوع باید صورت گیرد و سرمایههای اجتماعی موفق شود.
وی افزود: از کارهای بسیار مهم تبدیل هزینه اجتماعی به سرمایه اجتماعی است و باید اطلاع رسانی مناسبی برای بحث اعتمادسازی و تبدیل هزینه به سرمایه اجتماعی صورت گیرد و با موارد خاص نیز برخورد شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: برخی از کارهای ما هزینههای اجتماعی را درست میکند که نباید این گونه باشد و سرمایه اجتماعی برای دستگاه قضائی بسیار مهم است.
رئیس قوه قضائیه افزود: همچنین اصل تشویق و تنبیه نسبت به افراد باید وجود داشته باشد و با افرادکم کار و یا متخلف برخورد و برای افراد پرکار، خوشنام و شجاع نظام، تشویق باید وجود داشته باشد.
وی گفت: قضات شجاع که شجاعانه به پروندهها رسیدگی، تصمیم گیری و رای صادر میکنند باید مورد حمایت جدی باشند و حمایت واقعی و جدی از قضاتی که دارای روحیه ضد فساد و روحیه انقلابی هستند صورت گیرد و این موضوع باید ثابت شود و روحیه شجاعت و ضد فسادرا باید در دستگاه قضائی تقویت کنیم.
رئیس قوه قضائیه افزود: کاهش سرمایه اجتماعی و ضرورت رضایت مندی عمومی نسبت به قوه قضائیه نکته بسیار مهمی است که این نیز با نامتناسب بودن برخی از برخوردها در سطوح مختلف بعضاً موجب گله مندی میشود.
رئیسی همچنین به کثرت جمعیت کیفری اشاره کرد و گفت: با عفوی که (از جانب مقام معظم رهبری) داده شد جمعیت کیفری یک مقدار کاهش پیدا کرده است، اما امکان اینکه این جمعیت بعداً دو مرتبه جایگزین پیدا کند وجود دارد و باید تدابیری در این خصوص اندیشیده شود.
رئیس قوه قضائیه افزود: تحول یک ضرورت است که باید انجام شود و نیاز به همکاری همه همکاران قضائی دارد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی گفت: همه همکاران باید در بحث تحول سهم داشته باشند، تا همکاران در این موضوع شرکت نکنند، تحول اتفاق نمیافتد اگرچه نیاز به دستورالعمل هم دارد، اما تحول با بخشنامه و دستورالعمل شدنی نیست و تاکنون در کجا انجام شده است که دومین آن دستگاه قضائی باشد بنابراین تحول نیاز به یک انگیزه، اندیشه و راهکار دارد و اجرای آن با اراده مدیران در بخشهای مختلف قوه قضائیه انجام میشود.
وی افزود: این سخن معنایش این نیست که فقط نگاه ما معطوف به مرکز باشد بلکه از اندیشهها و از ظرفیتهای استانی نیز باید استفاده شود و نباید در انجام این تحول به مراکز بسنده کرد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی گفت: توصیه من به همکاران این است که در جهت بحث تحول به عنوان یک ضرورت از نگاه ها، دیدگاهها و اندیشههای فعال و پویا در استانها نیز بهره بگیرند زیرا تحول را یک امر ضروری میدانیم و پیگیر این هستیم که این تحول در دستگاه قضائی اتفاق بیفتد.
رئیس قوه قضائیه در ادامه با بیان اینکه ما امروز در دستگاه قضائی با یک آسیبها و مشکلاتی مواجه هستیم، افزود: از جمله آن حجم زیاد پروندههای وارده و موجودی بالای پروندهها در واحدهای قضائی است که بر اساس آمار، این حجم پروندهها بیشتر در استانهای پرجمعیت و یا جاهایی است که با کمبود نیرو مواجه هستند.
رئیسی گفت: مسئله اطاله دادرسی از مسائل مورد گله در دستگاه قضائی است که البته بحث امروز نیست و سالهای مدیدی بوده که یک علل آن برون دستگاهی و یک علل آن نیز برون قوهای است.
وی در ادامه به مسئله حفظ کرامت اشاره کرد و افزود: یک مسئله حفظ کرامت خود همکاران قضائی و قضات است که مورد تاکید مقام معظم رهبری است و از کرامت قضات این است که به سخن آنها توجه شود دیدگاههای آنها شنیده شود و مشکلات احتمالی آنها نیز برطرف شود، بنابراین این طور نباشد که قاضی خوب ما دچار مشکلاتی باشد و دستگاه قضائی بتواند آن مشکل را رفع کند، اما نکند.
رئیس دستگاه قضا در ادامه با بیان اینکه قاضی شجاع، مقتدر و وظیفه شناس باید مورد حمایت قرار بگیرد، گفت: کرامت شعارم نیست بلکه اعتقادم است و این کرامت باید حفظ شود و در واقع نسبت به قضات، کارمندان دستگاه قضائی در هر سطحی باید این موضوع در دستگاه قضائی نهادینه شود همچنین نسبت به مدعی، نسبت به شاکی، متهم، وکیل و یا افرادی که به عنوان خانواده متهم به دستگاه قضائی مراجعه میکنند این کرامت باید حفظ شود و در همه سطوح باید رعایت شود.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی افزود: از نکات بسیار مورد تاکید مردم و مسئولان در این مدت کوتاهی که مسئولیت گرفتم حفظ کرامت نسبت به ارباب رجوع است بنابراین از معاونت حقوقی درخواست کردم ظرف ۱۵ روز آینده دستورالعملی را در چند فصل تهیه کند یک فصل مربوط به همکاران، کارکنان و قضات و یک فصل نیز مربوط به اصحاب دعوا و متهمان در همه سطوح مرتبط به دستگاه قضائی باشد.
وی گفت: بنابراین در چند فصل کرامت را به صورت دستورالعمل تهیه و ظرف ۲ هفته آینده باید ارائه شود که این شعار نیست بلکه باور و اعتقاد عمیق ماست.
رئیس دستگاه قضا در ادامه توجه جدی به حقوق عامه اشاره کرد و افزود: واقعا نباید منتظر شد که حقی ضایع شود و بعد به سراغ آن برویم مسئولان و دادستانها توجه داشته باشند بخشی از علل وقوع قضایای اخیر و ویرانیهای سیل اخیر در برخی از استانها در ارتباط با تضییع حقوق عامه است که در این خصوص تردید نکنید و بخشی از بررسیهای سازمانهای نظارتی و گزارشهای تهیه شده دستگاههای اجرایی همین موضوع را نشان میدهد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی گفت: یعنی اگر حقوق عامه در زمان خودش رعایت میشد و دستگاهها وظایف خود را به موقع انجام میدادند ما شاهد این میزان از خسارت در سیلهای اخیر نبودیم هر چند ممکن بود مشکلاتی داشته باشیم، اما این میزان از خسارتها و شاهد این میزان از مشکلات نبودیم بنابراین بررسیها نشان میدهد که کارها در زمان خودش انجام نشده و ما اکنون شاهد این حد از مشکلات هستیم.
وی افزود: تاکیدم به دادستانها این است که رویکرد صیانتی و پیشگیرانه نسبت به مسائل حقوق عامه داشته باشد و نسبت به دست اندازی حقوق عامه و مردم حساس باشند و کسانی که به هر نحوی به حقوق مردم دست اندازی میکنند در هر جایگاهی که هستند نسبت به آنها حساسیت داشته باشند.