به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، پژوهش تازه پزشکی نشان می دهد، اثرگذاری آلودگی هوا فقط به ریه ها و تنفس انسان محدود نیست بلکه از راه تنفس و خون همه اندام های بدن از جمله قلب و ریه، مغز و ذهن و دستگاه گوارش فرد را فرا می گیرد.
دانشمندان می گویند، شاید آلودگی هوا بزرگترین خطر زیست محیطی در سراسر جهان باشد.
سالانه بیش از هشت میلیون نفر در جهان قربانی، بر اثر آلودگی هوا جانشان را از دست می دهند.
آلودگی هوا نه تنها سلامت جسم را تهدید می کند بلکه در ایجاد افسردگی، پرخاشگری، خواب آلودگی، بیش فعالی کودکان و دیگر اختلالات روانی نیز موثر است.
شاید مهمترین خسارتی که آلودگی هوا ایجاد میکند، این است که سلامت شهروندان را در سکونتگاههای شهری و اطراف آن به مخاطره میاندازد ضمن اینکه آلودگی هوا بهصورت غیرمستقیم روی حیات وحش، حیوانات و گیاهان نیز اثر میگذارد.
میتوان گفت آلودگی هوا هم به سلامت فیزیکی مردم مختلف خدشه وارد میکند و هم از لحاظ روانی تبعاتی را با خود بههمراه دارد و افسردگی و اختلالات روانی را نیز افزایش میدهد؛ بدینمعنا آلودگی هوا یکی از مهلکترین پدیدههایی است که منجر به افزایش هدررفت سرمایه ملی در ایران میشود.
اما آثار آلودگی هوا بر گروههای حساس و افراد آسیبپذیر و در معرض خطر چیست؟ آیا میتوان با ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون به مبارزه پرداخت و از گزند آنها در امان ماند؟
کودکان یکی از آسیبپذیرترین گروهها به آثار ناشی از آلودگی هوا هستند و پیامدهای سلامتی برای آنان میتواند مادامالعمر باشد؛ به غیر از بیماریهایی نظیر رشد ناقص، کمتوانیهای جسمی، پوکی استخوان و ... بسیاری مشکلات دیگر نیز این فرشتگان معصوم را تهدید میکند.
مریم نادری؛ مدیر واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران درباره مشکلات ناشی از آلودگی هوا برای کودکان در معرض آسیب میگوید: بسیاری از مطالعات نشان داده که آلودگی هوا به شدت با شرایط تنفسی مانند ذات الریه، برونشیت و آسم مرتبط است؛ آلودگی هوا میتواند بر سیستم ایمنی کودکان، ریه و رشد مغز و توسعه شناختی تاثیر بگذارد و اگر این بیماریها درمان نشود برخی از عوارض سلامتی مرتبط با آلودگی هوا میتواند یک عمر باقی بماند.
به گفته وی، مطالعات مختلفی در گذشته نشان داده که چگونه آلودگی هوا، عملکرد ریه و رشد مغز در کودکان را مختل میکند ضمن اینکه کودکانی که به بازیهای پرتحرک یا ورزش میپردازند نیز حجم بیشتری از هوا را نسبت به کودکان کم تحرک وارد ریه میکنند.
اما این تفاوت در رفتار تنفسی نیز ممکن است خطر ابتلای کودکان به بیماری ریوی مرتبط با ذرات ریز را افزایش دهد، یعنی ریهها و مغز کودکان میتوانند با هوای پاکتر بهتر رشد کنند و کارشناسان دیگر کشورها نیز در تاثیرگذاری آلودگی هوا بر کودکان نسبت به بزرگسالان تاکید ویژهای دارند.
گزارشهای منتشر شده در مجله لانست بهعنوان معتبرترین نشریه پزشکی جهان نشان میدهد ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون بیشترین ارتباط را با بیماریهای قلبی ـ عروقی و ریوی دارند و این ذرات عامل اصلی آلودگی هوای تهران طی سالهای اخیر بوده است.
مریم نادری؛ مدیر واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران درباره تحقیقات تاثیرات آلودگی هوا بر سلامت انسانها توضیح میدهد: طبق تحقیقات معتربرترین نشریههای پزشکی جهان و تحقیقات کارشناسان ذیربط، ارتباط معناداری بین وجود ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون و سکته قلبی، فشار خون بالا، نارسایی قلبی، آریتمی قلب و مرگ و میر ناشی از مشکلات قلبی-عروقی ایجاد شده است؛ با توجه به مطالعات گسترده در این زمینه ارتباطات علمی بین آلودگی ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون و بیماریهای مزمن انسداد ریه و سرطان ریه دیده شده است، ضمن اینکه آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان گزارش میدهد که ذرات آلاینده هوای محیط در گروه نخست مواد سرطانزا قرار دارند.