به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، این طرحها شامل: سد حاجیلارچای ورزقان، طرح ۷۰۰ هکتاری اراضی کشاورزی آقبلاغ طرح توسعه بهره برداری از ارس، شبکه آبیاری و زهکشی پایاب سد خداآفرین، ۱۲۵ طرح کشاورزی و دهها طرح صنعتی و تولیدی، دهها طرح مخابراتی و بهداشت و درمان بود. سد خاکی با هسته رسی حاجیلار چای در فاصله ۱۳۰ کیلومتری شمال تبریز در شهرستان ورزقان واقع شده است.
هدف از اجرای سد حاجیلارچای، تأمین آب شرب و کشاورزی شهرستان ورزقان، خاروانا، روستاهای اطراف و تأمین آب مورد نیاز صنایع منطقه است که با تلاش خستگی ناپذیر نیروهای متعهد و متخصص صنعت آب کشور احداث شده است.
حجم آب قابل تنظیم سد حاجیلرچای ۶۱ میلیون متر مکعب و طول تاج آن ۲۶۵ متر است.
برج آبگیر این سد از نوع بتنی با لوله فولادی ۱۲۰۰ میلی متری و دارای شیرخانه انتهایی است که حداکثر ظرفیت آبگیری آن ۶/۵ متر مکعب آب بر ثانیه است.
حجم عملیات خاک ریزی بدنه سد حاجیلارچای حدود دو میلیون مکعب و ظرفیت تخلیه سرریز این سد نیز ۸۶ متر مکعب در ثانیه است.
برای احداث ساختمان سد حاجیلارچای ۱۵۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان هزینه شده است.
بازده اقتصادی و ایجاد ظرفیتهای جدید برای اشتغال در بخشهای کشاورزی، صنعتی و شرب از مهمترین ویژگیهای این پروژه است.
همچنین طرح توسعه بهره برداری از ارس یکی از مهمترین پروژههای وزارت نیرو در شمال غرب ایران و استان آذربایجان شرقی است که در محدوده شهرستانهای جلفا و مرند اجرا شده است.
هدف از اجرای این طرح استفاده از ۱۰۲ میلیون متر مکعب از حقابه جمهوری اسلامی ایران از رودخانه مرزی ارس برای آبیاری بیش از ۱۶ هزار هکتار از اراضی منطقه به منظور ایجاد اشتغال، توسعه صنایع جانبی و تأمین آب مورد نیاز صنعت است.
این طرح دارای ۵ ناحیه عمرانی است:
این واحدهای عمرانی شامل ایستگاه پمپاژ اصلی، انتقال آب از ایستگاه پمپاژ به مخزن ۶۴ هزار متر مکعبی، کانال بتنی، سد گلفرج و شبکه بالادست، سد گردیان و شبکه بالادست سد گردیان، اراضی آقبلاغ و دشت یکانات و هرزندات است.
طرح ۷۰۰ هکتاری اراضی کشاورزی آقبلاغ با اهداف اشتغال زایی و رونق اقتصادی منطقه، کاهش مهاجرت و تثبیت جمعیت و ارتقای راندمان آبیاری و افزایش تولید در شهرستان جلفا اجرا شده است.
برای اجرای این طرح افزون بر ۶۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
شبکه آبیاری و زهکشی پایاب سد خداآفرین، به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای آبیاری و زهکشی کشور در استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل در حال اجرا است.
تأمین آب مورد نیاز ۱۲ هزار هکتار از اراضی توسعه در استان آذربایجان شرقی و تولید بیش از ۱۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت و ایجاد اشتغال برای بیش از ۱۲ هزار نفر از مهمترین اهداف این طرح به شمار میرود.
طول کانال اصلی آبیاری و زهکشی در استان آذربایجان شرقی، ۵۲ کیلومتر و ظرفیت آن ۷۲ متر مکعب در ثانیه است. در اولویت اول ۵۲۹۰ هکتار از این اراضی، در دست اجرا است که ۹ ایستگاه پمپاژ ثانویه روی کانال اصلی فشار مورد نیاز شبکه آبیاری تحت فشار را تأمین میکند که در استان آذربایجان شرقی، آبیاری ۲۰۰۰ هکتار از اراضی ۶ روستا در بخش گرمادوز شهرستان خداآفرین با استفاده از ۶ ایستگاه پمپاژ آماده بهره برداری است.
با بهره برداری این بخش از طرح ۱۶ هزار تن محصولات کشاورزی تولید و برای ۲۰۰۰ نفر شغل ایجاد خواهد شد.
در این بخش از طرح، حدود ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
۱۲۵ طرح مهم عمرانی و تولیدی در زیر بخشهای آب و خاک، صنایع تبدیلی و تکمیلی، دام، طیور، شیلات و گلخانهای و منابع طبیعی و آبخیزداری با اعتباری معادل ۹۳۳ میلیارد تومان از محل منابع عمومی و تسهیلات بانکی و سرمایه گذاری بخش خصوصی با اشتغالزایی نزدیک به ۱۰ هزار نفر در استان به طور همزمان به بهره برداری رسید یا عملیات اجرائی آنها آغاز شد.
۴ طرح حداث شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی غرب و شمال غرب کشور از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی به بهره برداری رسید.
۷۸ طرح عمرانی حوزه سلامت با اعتباری بالغ بر ۱۶۹ میلیارد تومان به بهره برداری رسید.
این طرحها شامل ۲۳ خانه بهداشت، ۲۵ محل زیست پزشک، ۲۵ مرکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی و ستاد شبکه بهداشت و درمان شهرستان اهر، ساختمان جدید اورژانس بیمارستان فاطمیه شبستر، مرکز دیتاسنتر دانشگاه علوم پزشکی تبریز، بخش آنژیوگرافی مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) و پروژه توسعه مرکز آموزشی و درمانی الزهرا (س) تبریز بود.
همچنین عملیات ساخت بیمارستان ۳۰۴ تختخوابی شهرستان مرند با حضور وزیر بهداشت آغاز شد.
طرحهای شرکت ملی گاز هم با اعتبار یک هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید.
طرح گازرسانی به ۵۳ روستای شهرستانهای کلیبر، مراغه، مرند، جلفا، ورزقان، خداآفرین، میانه، هشترود و بستان آباد با پوشش ۳ هزار و ۱۰ خانوار و با اعتبار ۳۸۰ میلیارد ریال افتتاح شد.
همچنین طرح گازرسانی به ۵۶۰ واحد صنعتی و تولیدی مشمول مصوبه شورای اقتصاد با اعتبار ۲۷۰ میلیارد ریال افتتاح شد.
خط انتقال ورزقان- اهر منشعب از خط ارمنستان به طول ۳۵ کیلومتر با هزینه ۴۰۰ میلیارد ریال به بهره برداری رسید.
همچنین عملیات اجرایی طرح گازرسانی به ۱۴۶ روستا با پوشش ۳ هزار و ۹۰۴ خانوار با هزینه کرد ۵۵۰ میلیارد ریال آغاز شد.