به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، برنامه شهر فرنگ در پنجمین روز دهه فجر و پنجمین روز سی و نهمین جشنواره فیلم فجر به نقد و بررسی این جشنواره و چگونگی برگزاری آن پرداخت.
"شاهین شجری کهن" منتقد سینما که در نقد و بررسی سینمای ایران و جهان دستی در آتش دارد به اصل برگزاری و بود یا نبود این جشنواره انتقادی نداشت. او به چگونگی انتخاب برترین ها و هیئت انتخاب منتقد بود.
شجری کهن گفت: در این ۴ دهه گذشته تفاوت زیادی در برگزاری و چگونگی انتخاب دیده نشده است.
او گفت: در کل جشنواره فیلم فیلم فجر ویترینی از سینمای ایران است که تا کنون چیزی نتوانسته جای آنرا بگیرد.
شجری کهن افزود: همیشه جشنواره در سینمای ایران تاثیر گذار بوده و چشم اندازی از سینمای آینده ایران است.
او گفت: بسیاری از فیلمها در سالهای گذشته اگر چه در جشنواره فیلم فجر مطرح شده بودند، اما از دایره اکران عمومی بیرون گذاشته شده است.
منتقد سینما، سینمای ایران را بهار سینمای ایران نامید و خواستار این شد که نباید چیزی به حیثیت سینما لطمه بزند.
شجری کهن، منتقد سینما گفت: برگزاری جشنواره سینمای ایران ارتباط مستقیمی با دولتهای وقت ندارد بلکه نوعی دورهمی اهالی سینما است. وقتی معادلات در جشنواره رعایت نشود، نارضایتیهای افزایش مییابد.
منتقد سینما با بیان اینکه محور جشنوارهها باید به نظر عمومی اقبال داشته باشد نه نظر مدیران؛ افزود: کار جشنواره سینمایی معرفی تولیدات برتر است نه خواست مدیران ارشد.
او دبیر جشنواره را سطح پایینی از مدیران تاثیر گذار در اهداف مدیریتی و اجرای جشنوارهها دانست.
شجری کهن جامعیت و ظرفیت فیلم ایران را ۱۰۰ فیلم اعلام کرد و گفت: وقتی تمام دارایی سینمای ایران را از ۶۰ فیلم ارائه شده به ۱۶ فیلم محدود میکند، شکلی از تحمیل را در حوزه فرهنگ به نمایش گذاشته میشود.
"محمدرضا عباسیان" کارشناس سینما هم از مرحوم علی انصاریان یاد کرد و گفت: مرحوم انصاریان خیلی علاقه داشت که فیلمش را در جشنواره ببیند.
او گفت: مبدع سینما، آمریکاییها هستند، اما در حوزه جشنوارهها، اروپاییها پیش قراول هستند. برای فیلمساز مهم است که در چه جشنوارهای شرکت میکند. حضور در جشنوارههای معتبر باعث مطرح شدن فیلم و فیلمسازان میکند.
عباسیان با بیان اینکه جشنواره فیلم فجر مهمترین رویداد فرهنگی، هنری جمهوری اسلامی ایران است، افزود: جشنواره فیلم فجر ما هیچ نسبتی با استاندارد برگزاری جشنوارهای دنیا نداشته است. جشنواره سینمای ایران یک نوع برداشتی از تولیدات سالیانه سینمای ایران است.
کارشناس سینما به اهمیت حضور و دخالت دبیر جشنوارههای فیلم در تصمیمات مدیریتی اشاره کرد و گفت: اگر قرار باشد دبیر جشنواره صرفاً به محتوا و انتخاب فیلم برتر اهمیتی ندهد و نظر کارشناسی نداشته باشد دبیر جشنواره با مسئول برپایی یک جشن و سالن عروسی هیچ تفاوتی ندارد.
عباسیان، کارشناس سینما گفت: انتقاد از داوران شایسته است اما زیر سوال بردن جمع داوران کار درستی نیست.