به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، آقای روحانی در آیین تکریم از خادمان قرآن کریم؛ اظهار داشت: در کنار هر ترجمهای باید تفسیری باشد؛ به عنوان نمونه تفسیر و ترجمه الهیقمشهای یکی از آثار برجسته به شمار میرود. یعنی هم خلاصه تفاسیر؛ ترجمه و هم در پاورقی این آثار موجود است و هر روز باید تکرار شود، البته ترجمه شاید برای دورههای گذشته باشد، اما لغات و فهمها در حال تغییر است و واژههای دیگری باید به کار گرفته شود؛ قرآن از لحاظ ترجمه باید مرتب نو شود.
رئیس جمهور افزود: وظیفهای که دولت و وزارت ارشاد بر دوش دارند و آن در برابر قرآن مجید است؛ افراد را برای بهترین ترجمهها را باید تشویق کنیم و به عنوان نمونه یک جزء قرآن را به مسابقه بگذاریم؛ وقتی که یک ترجمه آن منتخب شد به همان فرد مولف ترجمه ۳۰ جزء قرآن را به همان سبک سفارش بدهیم و در سالهای بعد این کار تکرار شود.
آقای روحانی تاکید کرد: ترجمه روان و سلیس بسیار مهم است که با محتوای واقعی کلام خدا کمترین فاصله را داشته باشد؛ در بخش تفسیر قرآن بسیار مهم است و تفسیر ساده و روان که در اختیار نسل جوان قرار گیرد.
رئیسجمهور با بیان اینکه در زمینه تفسیر اقدامات بسیاری شده است گفت: باید این کار را ادامه دهیم و این حضور در مسابقات جهانی یکی از افتخارات ما به شمار میرود؛ ایران جایگاه عظیمی در طول تاریخ در علم و فرهنگ و تفسیر قرآن و در حدیث داشته است و کار بزرگی را علما و اندیشمندان در ایران انجام دادهاند.
رئیسجمهور افزود: در بخش قرائت و حفظ قرآن در مسابقات جهانی جای ایران خالی بود و در رژیم گذشته حافظان قرآن نداشتیم و عدد آن بالا نبود.
آقای روحانی اضافه کرد: بهترین دوره برای حفظ قرآن؛ در همین دوران کودکی و نوجوانی است که افراد زمانی که چیزی را حفظ میکنند به یاد خواهد داشت؛ آنچه ما به طور نمونه در دوران نوجوانی حفظ کردیم همچنان به یاد داریم؛ اما الان که حفظ میکنیم بعد از گذشته یک مدت زمان کوتاه فراموش میکنیم.
لزوم وجود مهدهای کودک ویژه حفظ قرآن
روحانی در آیین تکریم از خادمان قرآن کریم افزود: حتی میتواند کودک با صدا قرآن را حفظ کند اگر نمیتواند از رو بخواند و ما در سنین مختلف حفظ قرآن را باید جدی بگیریم.
وی اضافه کرد: ما در رژیم گذشته در مجامع قرآنی دنیا غایب بودیم. در دوره نوجوانی و جوانی صدای برخی قاریان را از مصر و جای دیگر میشنیدیم و آرزو میکردیم آیا میشود در ایران چنین صدایی شنیده شود، الحمدلله اکنون ایران ما از این جهت پا به پای دنیاست و حتی رتبه اول مسابقات میشود.
رئیس جمهور گفت: ما امروز الحمدلله قاریانی داریم که هم صدای خوب دارند و هم همه مقرراتی را که راجع به تجوید است به خوبی رعایت میکنند و این افتخاری است برای ایران.
آقای روحانی افزود: فضای مجازی در این زمینه میتواند فرصت بی نظیری باشد که باید حداکثر استفاده از آن بشود، امروز در فضای مجازی چند میلیون نفر در حال کسب و کار هستند، آنهایی که شرکتهای دانش بنیان دارند از همین فضای مجازی استفاده میکنند و بیش از ۵۰۰ هزار نفر در این سالهای اخیر شغلشان به فضای مجازی وابسته است.
رئیس جمهور گفت: یکی از فرصتهایی که میتواند فضای مجازی داشته باشد بیان احکام خدا، احکام اسلام و قرآن مجید است؛ وقتی به راحتی به این فضا وارد میشوید قرائتهای مختلف را مشاهده میکنید، قرآن نور است و ما را از تاریکیها نجات میدهد، اما قرائت قرآن با صوت حسن به ما آرامش میدهد.
آقای روحانی افزود: وقتی چند دقیقه در روز یک صدای قرآنی خوب را گوش میکنید آرامش مییابید اگر توجه معنایی هم داشته باشید چه بهتر.
رئیس جمهور با بیان خاطراتی از سفر خود به هند در زمانی که نماینده مجلس بود خاطرنشان کرد: قرآنی از یک هندو به من اهدا شد که پایان هر صفحه با الف تمام میشد و آن هم از سوی غیرمسلمان نوشته شده بود که بسیار جالب توجه بود.
آقای روحانی گفت: باتوجه به معجزه قرآن که حتی اگر همه بشر کنار هم جمع شوند نمیتوانند یک سوره و حتی یک جمله از این کتاب را بیاورند، این عظمتی در کنار ما هست و واقعا اگر از این دریای بیکران بهره نبریم ظلم به خودمان است.
وی افزود: این فضای مجازی باید مملو باشد از آنچه که محققان و خادمان قرآن ما از بیان، صوت، ترجمه و تفسیر و هر آنچه که لازم است از قرآن بهره بگیریم.
نباید قرآن در خانه ها مهجور باشد
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید در حد توانمان قرآن کریم را درک و بیان کنیم تصریح کرد: حیف است که قرآن مجید در میان ما مهجور باشد.
روحانی گفت: قرآن هم از قرائت میآید و هم از کتاب که آن هم به معنی قرائت است و با این که الواح نبوده خوانده شده است.
رئیس جمهور افزود: شاید وقتی قرآن کریم بر قلب مبارک پیامبر (ص) نازل میشد، بطن آن را با چشمشان هم میدیدند و این که در آغاز نزول وحی فرموده شده است که " اقرا " مثل این که متنش مقابل پیامبر (ص) بوده است.
آقای روحانی اضافه کرد: آیات وحی هم در قالب متن آمده و هم بیان جبرئیل و متن و صدا با هم بوده است چنان که حضرت علی (ع) در نهج البلاغه فرموده اند که در نزول وحی گاهی صدای جبرئیل را میشنیدم و پیامبر (ص) میفرمودند " علی جان میشنوی آن چه من میشنوم، ولی نمیبینی، چون تو نبی نیستی و من نبی هستم"
رئیس جمهور با تاکید بر لزوم قرائت مستمر قرآن کریم توام با درک آیات نور گفت: البته خواندن قرآن کریم و حتی نگاه به آن هم ثواب دارد مثل امواج بیکران دریا که حتی نگاه به آن هم لذت بخش است.
آقای روحانی افزود: همان طور که اگر داخل دریا نرویم و صرفا به آن نگاه کنیم لذت بخش است دیدن قرآن کریم نیز همین ویژگی را دارد البته دریا فقط برای نگاه کردن نیست بلکه باید از آن استفاده کرد و استفاده از آن بستگی به این دارد که در چه عمقی میرویم.
رئیس جمهور اضافه کرد: اگر صرفا در سطح دریا باشیم استفاده متناسب با آن سطح خواهد بود، اما اگر به اعماق مختلف آن برویم استفادههای دیگر دارد.
آقای روحانی گفت: طبق روایتی از امام جعفر صادق (ع)، قرآن کریم ۷۰ بطن دارد و کتاب وحی صرفا به ظاهرش نیست گرچه ظاهر بسیار زیبایی هم دارد، اما باطنش عمیق است.
رئیس جمهور افزود: همان طور که دریا بسیار زیبا و چشم نواز است، اما اگر بخواهیم بدانیم دریا چیست باید به اعماقش برویم تا بدانیم چه خبر است، برای استفاده از قرآن کریم هم نباید به ظاهرش اکتفا کنیم و برای استفاده بیشتر باید به اعماق بیشتر آن برویم که بهره برداری بیشتر از آن البته بستگی به توفیق انسان دارد.
روحانی گفت: خدا امام راحل را رحمت کند که در این ایام بیشتر باید به یاد ایشان باشیم و البته همیشه باید در یاد ما باشند در ایام مبارک دهه فجر وقتی در قم بودند جلسه تفسیر قرآن کریم را آغاز کردند و برخی جلساتش ضبط و پخش شد.
رئیس جمهور افزود: این موضوع گذشت تا اینکه امام (ره) به علت بیماری برای بستری شدن به تهران آمدند و ماندگار شدند تا آن که در سال ۵۹ من از طرف مجلس شورای اسلامی برای سرپرستی صدا و سیما انتخاب شدم که در آن زمان زیاد خدمت ایشان میرسیدم.
آقای روحانی اضافه کرد: یکی از مواردی که خدمت ایشان رسیدم مسئله صدا و سیما مطرح بود و سوالاتی که داشتیم یا نکاتی که ایشان داشتند یک بار از ایشان خواهش کردم و گفتم " آقا چرا تفسیر قرآن را قطع کردید؛ البته میدانستم با این حال گفتم آقا به هر علت اگر نمیخواهید جلسه تفسیر قرآن شما پخش شود، اما اجازه دهید بیائیم شما تفسیرتان را بیان کنید، ضبط شود و بماند برای آینده"
رئیس جمهور با نقل پاسخ حضرت امام (ره) به این درخواست گفت: ایشان تاملی کردند و گفتند " مصلحت نمیدانم " این سخن امام (ره) خیلی بر روح من اثر گذاشت و هرگاه یاد این کلام میافتم منقلب میشوم.
آقای روحانی افزود: واقعا ببینید در چه جامعهای قرار میگیریم که شخصیتی مثل امام (ره) که بنیان گذار این نظام است استبداد را سرنگون کردند و بهترین مفسر قرآن، فقیه، عالم و فیلسوف هستند با آن شخصیتی که دارند میگویند "مصلحت نمیدانم تفسیر بگویم".
رئیس جمهور تصریح کرد: این که چرا امام (ره) به مصلحت ندانستند، چون عدهای بودند که نمیتوانستند تحمل کنند و نمیفهمیدند، البته حالا من نمیخواهم وارد این مقوله شوم، اما میخواهم بگویم قرآن بسیار عمیق است و این نیست که فقط ما میبینیم و درک میکنیم.
آقای روحانی گفت: البته درکی که پیامبر (ص) از قرآن کریم دارند یعنی کسی که به تعبیر امام راحل قرآن بر قلب ایشان نازل شده متفاوت است و هیچ کس به اندازه ایشان نمیتواند بگوید که قرآن مجید چیست و پس از ایشان ائمه اطهار (ع) هستند که میدانند قرآن کریم چیست.
رئیس جمهور تاکید کرد: با این حال ما موظفیم در حد توان مان قرآن کریم را درک و بیان کنیم؛ حیف است قرآن مجید در میان ما مهجور باشد و به ظاهر آن را در همه خانهها داشته باشیم، ورق بزنیم و بخوانیم، اما از محتوا و عمقش فاصله داشته باشیم.
وی کار خادمان قرآن کریم را بسیار ارزشمند، مقدس و خطیر دانست و از آنان قدردانی کرد.