"کنجی تومیتا" ایرانشناس و استاد دانشگاه دوشیشای ژاپن در خصوص عوامل شکلگیری انقلاب اسلامی ایران اظهار کرد: دو دلیل وجود دارد؛ دلیل اول موقعیت ژئوپلتیک ایران بود. خلیج فارس پر از منابع نفتی بود و کیلومترها از ایران را احاطه کرده بود. در مقابل، در شمال ایران شوروی قرار گرفته بود و آنجا هم چندین کیلومتر مرز مشترک وجود داشت.
وی ادامه داد: در آن زمان، نفت حیاتیترین عنصر برای حیات اقتصاد جهانی بود.
این دانشمند ژاپنی افزود: اگر شورویها بر ایران چیره میشدند، کنترل نفت ایران را به دست میگرفتند و این باعث نگرانی آمریکاییها بود، چون آمریکا یک کشور لیبرال بود و نمیخواست اداره ایران به دست یک کشور کمونیست بیفتد.
" تومیتا " در تشریح دلیل دوم شکلگیری انقلاب اسلامی در ایران گفت: دلیل دوم که مهمتر از دلیل اول است، این بود که ایران یک کشور شیعه بود. اسلام دینی بر پایه اصول حدیث و عقلانیت است. تفکرات شیعه در راهبرد انقلاب اسلامی ایران بسیار موثر بود.
این ایرانشناس اظهار کرد: آیتالله خمینی در آن زمان گفت "نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی" یعنی نه شووری و نه آمریکا و فقط اسلام. در واقع اسلام بود که با عقلایت و الهام بخشی به مردم ایران جرات انقلاب داد.
وی با بیان اینکه امروزه دولت آمریکا بیشترین فشار را بر مسلمانان وارد میکند و البته سختترین مخالفان آن هم مسلمانان هستند، تصریح کرد: همین عقاید است که باعث شده مردم ایران مقاومت و پایداری داشته باشند.
" تومیتا " افزود: مردم ژاپن نمیتوانند مثل مردم ایران مقاومت کنند. مردم ایران به اسلامِ مبتنی بر عقلانیت پایبندند و همین موضوع، عامل مقاومت و پیروزی مردم ایران است.