محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه جلسه امروز (چهارشنبه) هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره احتمال حضورش در انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: هنوز تصمیم من همان است که اعلام کرده بودم. از محبتی که دوستان به من دارند متشکرم ولی جدیت لیست کابینه منسوب به من همان اندازه است که یک کابینه از شخصیتهای کارتونی در فضای مجازی منتشر شده بود.
وی اضافه کرد: من نه با خدا و نه با مردم دشمنی دارم و هنوز تصمیم من همان است که اعلام کرده بودم.
دولت خود را موظف به اجرای قانون میداند
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از اظهاراتش درباره اجرای قانون مجلس در خصوص برجام تصریح کرد: همانطور که رئیس جمهور گفت، دولت نظراتش را در مورد مصوبه مجلس قبل از تصویب با صراحت اعلام کرده بود، اما امروز مصوبه مجلس، قانون است و دولت خود را موظف به اجرای قانون میداند؛ براساس این قانون در تاریخ پنجم اسفند یکی از اقداماتی که قانون تعیین کرده و آن کاهش نظارت آژانس و نه توقف آن است، اجرایی میشود.
وی افزود: تاکنون بر اساس قرارداد نظارت پادمان که در واقع استاندارد نظارت آژانس است، عمل کرده ایم و به آن متعهد هستیم. به عنوان یک اقدام داوطلبانه، پروتکل الحاقی را بدون تصویب اجرا کرده بودیم و الان مجلس محترم تصمیم گرفته است که این اجرای داوطلبانه متوقف شود.
وزیر امور خارجه گفت: با درخواستی که آقای گروسی رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام داد، با وی مشورت خواهیم کرد. سازمان انرژی اتمی ایران هم رسماً به آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که از ۲۳ فوریه، اقدامات داوطلبانه ما در اجرای پروتکل الحاقی متوقف خواهد شد، اما نظارت آژانس ادامه پیدا خواهد کرد.
در صورت بازگشت طرفها به برجام، میتوانیم به اجرای کامل پروتکل الحاقی ادامه دهیم
ظریف گفت: اقداماتی که ایران انجام داده در اجرای ماده ۳۶ برجام بوده است و ما در داخل برجام هستیم و همان گونه که در بالاترین سطح کشور اعلام شده است، به مجرد اینکه آمریکا تحریمها را بردارد و سایر اعضا به تعهداتشان عمل کنند، دلیلی نمیماند برای آنکه ایران اقدامات جبرانی انجام دهد.
وزیر امور خارجه افزود: در صورت بازگشت طرفها به برجام، آن وقت میتوانیم به اجرای کامل پروتکل الحاقی همانند پنج سال گذشته ادامه دهیم.
بایدن سیاست فشار حداکثری ترامپ را ادامه داده است
ظریف درباره دولت جدید آمریکا هم گفت: الان یک ماه است دولت آقای بایدن دارد سیاست فشار حداکثری ترامپ را ادامه میدهد؛ اگر اینها معتقدند آن سیاست شکست خورده و آبروی آمریکا را برده است، ادامه آن سیاست همان بی آبرویی را برای آمریکا دارد.
وی افزود: تمام اقداماتی که ما انجام میدهیم قابل بازگشت است، اما این آمریکاست که با وضعیت جدیدی روبرو میشود؛ یعنی تعداد بیشتر سانتریفیوژها و ذخایر و این وضعیت ادامه پیدا میکند؛ آنها فکر نکنند دارند با سیاست غیر قانونی فشار حداکثری علیه ایران اهرمسازی میکنند.
ظریف تصریح کرد: ما هم قصد اهرمسازی نداریم و داریم اقدامات جبرانی انجام میدهیم. اگر آنها فکر میکنند یک سیاست شکست خورده برایشان اهرم ایجاد میکند باید بدانند در مقابل، در ایران هم تحولاتی دارد روی زمین اتفاق میافتد که اینها هم جزء آن است.
احتمال سفر رئیس آژانس به ایران
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران گفت: نمیدانم که مدیرکل آژانس امروز میآید یا نه، ولی شنیده ام که درخواست سفر به ایران کرده و طرف مذاکره وی همکاران ما در سازمان انرژی اتمی خواهند بود.
ظریف ادامه داد: ممکن است وی برخی سوالات و نیز پیشنهادهایی داشته باشد که همکاران ما سعی میکنند نگرانیهایش را رفع کنند.
وزیر خارجه همچنین با اشاره به اینکه در تیم بایدن کسانی وجود دارند که فکر میکنند میتوانند از سیاست حداکثری علیه ایران استفاده کنند، تصریح کرد: متاسفانه برخی اعضای تیم بایدن به رغم اینکه اذعان کرده اند سیاست فشار حداکثری شکست خورده است فکر میکنند میتوانند از آن استفاده کنند.
وی گفت: فکر میکنم زمان به ضرر آنهاست نه به نفعشان و هر زمان که اجرای تعهدات خود را انجام دهند ایران هم سریعا به اجرای کامل تعهدات خود برخواهد گشت.
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی درباره آمادگی ایران برای مذاکره مستقیم با آمریکا افزود: در حال حاضر ما یک توافقی داریم که نتیجه مذاکرات مستقیم، دو و چند جانبه با آمریکا به مدت دو سال بود که این مذاکرات به نتیجه رسیده و توافقی است روی میز و نیازی به مذاکره ندارد و این توافق باید اجرا شود.
اگر آمریکاییها فکر میکنند که میتوانند توافق را تغییر دهند، اشتباه میکنند
ظریف گفت: اگر فکر میکنند این توافق را میتوانند تغییر دهند، اشتباه میکنند چرا که خود آنها مذاکره کردند و افرادی که در این دولت هستند جزو همان افراد مذاکره کننده بودند و میدانند مواردی که در این توافق هست که از نظر آنها خوشایند نیست، مواردی است که در اثر مذاکره به آن رسیده ایم همچنین مواردی در توافق هست که ما از آن خشنود نیستیم.
وی افزود: ما هم دوست نداشتیم که برنامه هستهای ما محدود شود یا برخی محدودیتها در خریدهای تسلیحاتی ما وجود داشته باشد، اما توافق یعنی "بده و بستان" و آنها نمیتوانند چیزهایی را که توافق کرده اند انجام ندهند.
آنچه كه توافق شده، مورد مذاكره مجدد قرار نخواهد گرفت
ظریف گفت: آمریکاییها و البته اروپاییها بیشتر از آمریکاییها باید بدانند که آنچه که توافق شده مورد مذاکره مجدد قرار نخواهد گرفت.
وی ادامه داد: نیازی به مذاکره مستقیم نیست و آمریکاییها باید تعهدات خودشان را اجرا کنند و به ۱+۵ برگردند.
وزیر امور خارجه عنوان کرد: به محض این که آمریکا تعهدات خود را انجام دهد ما نیز تعهدات خود را انجام خواهیم داد.
ظریف در پاسخ به سوالی در خصوص درخواستش از اروپاییها برای انجام سازوکار گفت: من از اروپاییها درخواست نداشته ام سازوکار ارائه بدهند چرا که ما سازوکاری به اسم کمیسیون مشترک داریم و این کمیسیون میتواند کار خود را انجام دهد.