به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفتگو با ۱۸:۳۰ شبکه خبر از فرسایش حدود ۲ میلیارد تن خاک در سال گفت و افزود: بر اثر دو عامل آب و باد بطور متوسط سالیانه ۱۶.۴ میلیارد تن فرسایش خاک ایجاد میشود. این در حالیست که بهطور متوسط در اقلیم کشور( خشک و بیابانی) ما ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ سال طول میکشد تا یک سانتی متر خاک تشکیل شود.
"هوشنگ جزی" از تغییر پوشش گیاهی در کشور گفت و افزود: در کشور ۲۰ میلیون هکتار زمین فرسایش بحرانی داریم که در کنار آن تجهیزات صنعتی، جاده و کشاورزی قرار دارد. فرسایش خاک، سیل و فرو نشست زمین، سه مخاطره جدی کشور است.
او با بیان اینکه مناطق فرسایش بادی به سه دسته تقسیم میشود، افزود: مناطق حساس و با اهمیت در مناطق گرم و خشک و بیابانی به توجه بیشتری نیاز دارد. برای جلوگیری از فرسایش خاک بهترین کار حفظ پوشش گیاهی و آبخیزداری است.
جزی درباره راهکارهای مقابله با فرسایش و رفع عوامل و تثبیت اراضی کشور، افزود: ۸۴ میلیون هکتار مرتع و ۱۷ میلیون هکتار جنگلهای کشور باید حفظ شود و با از بین رفتن آن جبران شود. اولین ضربه در ایجاد فرسایش و لغزشهای خاک از بین رفتن پوشش گیاهی خاک است.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در رابطه بین آب و خاک گفت: بهترین راه برای حفظ آب؛ "خاک" است. بهترین منبع طبیعی حفظ آب و استفاده طبیعی از آن نگهداری در دل خاک است.
او گفت: با ایجاد پوشش گیاهی، آب در اراضی شیبدار حفظ می شود و کشاورزی رونق می یابد. آبخیزداری برای کشور یک ضرورت است. آبخیزداری هر هکتار زمین ۱.۵ میلیون تومان هزینه دارد.
هوشنگ جزی گفت: تکنیکهای آبخیزداری کمک بسیار مناسبی است برای نگهداری پوشش گیاهی است. در کشور ما به تامین پوشش گیاهی و آبخیز داری توجه چندانی نمیشود. برای زدن یک سد در کشور حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان برابر با ۷ سال هزینه آبخیزداری کشور هزینه دارد. حدود ۸۰۰ هزار حلقه چاه در کشور وجود دارد (متوسط هر ۲ کیلومتر مربع یک چاه) که ۴۷۰ هزار حلقه چاه مجاز و حدود ۳۲۰ هزار حلقه غیرمجاز است. این چاهها تهدیدی برای سفرههای اب زیر زمینی و فرونشست زمین است.
"سیدحمیدرضا صادقی" استاد مهندسی حفاظت آب وخاک دانشگاه در ارتباط تصویری با ۱۸:۳۰ از ارزش خاک گفت و افزود: خاک یک کالا نیست بلکه یک منبع ارائه خدمات است. باید برای خاک اعتبار و ارزش قائل شد.
اقلیم ایران دارای تنوع بسیار زیادی است و ۹۰ درصد از مواد غذایی کشور از خاک بدست میآید. خاک اولین حقله چرخه تامین مواد غذایی است.
او با بیان اینکه "خاک قابل جبران نیست"، گفت: صدها سال زمان لازم است تا یک سانتی متر خاک بوجود بیاید؛ و برای کشاورزی بهره ور ۳۰ سانتی متر خاک لازم است.
صادقی با بیان اینکه عصر توسعه صنعت سدسازی به پایان رسیده است، گفت: بجای نگهداری آب در پشت سدها و تبخیر آن بهتر است آنرا در دل خاک نگهداریم و در موقع ضرورت از آن استفاده کنیم.